Aşure yaptım


Günaydın canlarım..Geçmiş olsun dileklerinize çok tşk ederim..Bu gün için aşure yapmaya niyetlenmiştim..Akşamdan hazırladım malzemelerimizi bugün sabah erkenden oğlanlar okula gitmeden pişmeye bıraktım..Az evvelde altını kapattım..Rahmetli annecim evlendikten birkaç sene sonra hep benim yanıma geldiğinde yada ben izne gidince seviyorum diye aşure yapardı..Artık benimde aşure yapma yaşım:)) geldide geçiyor bile dedim ve yıllardır aşuremi yaptım yaptım..
Öyle ahım şahım bir özellği yok hepside benim pratiğime gelen yöntem ve gözkararı miktarlar..
Ben hemen nasıl yaptım anlatayım..Bütün kuru çerezlerimizi akşamdan temizleyip ayıklayıp sabaha hazır ettim...Yine akşamdan kuru fasulye ve nohutu göz kararı aynı kapta ıslanmaya bıraktım..Sabahta çerezleri büyük boy bir tencerede bol suyla pişmeye bıraktım diğer tarafada ayıklanmış kuru haldeki aşurelik buğdayı birkaç kez yıkayarak nohut ve fasulyeyle aynı tencerede pişmeye bıraktım..Düdüklüde üçüde yarım saate çabucak pişmiş hale geliyor zaten..Sonrada hepsini daha büyük bir tencereye aktardım damak tadı şekerledim bol susam ekledim bir taşım kaynattım...
Kaselere bölüştürüp birazını komşulara birazınıda kendimiz için ayırdım..
İçinde neler var;kuru üzüm,fındık,yer fıstığı,badem,kuş üzümü,incir,kayısı,susam,tane karanfil,bir tutam pirinç,nohur,kuru fasulye ve aşurelik buğday.Kimi süt,pekmez yada bal koyduğunu söylüyor benim alışkanlığım ne kadar fazla malzeme konulursa o kadar sertleşip jöleleştiği için aşure malzemeyi bu yazdıklarımla sınırlı tutuyorum biz aşureyi sulu ve ılık seviyoruz..
Hadi bakalım birer kase sizede ikram edeyim..Baksanıza galiba tarçını fazla ekelemişim rengi koyu çıkmış:)))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder