Ne zaman ki mutfağa gidiyorum, bir şevk geliyor sanki. Çırpıcı bir farklı ışıldıyor, yumurtalar bembeyaz gülümsüyor. Kendi kendime “Yaparsın, yaparsın” diyorum. Elim karakaplı defterimde, içine yazmışım Hünerli Bayan Müge’nin krema tariflerini zamanında, göz kırpıyor bir anda vanilyalı krema...
Milföy (az) yağlı zaten (battı balık yan gider) krema yağsız olmasın diyorum ve 8 adet çift katlı milföy pasta yapmak için referans tarifteki miktarları yarıya indiriyorum ayrıca tarife naçizane yağ ekliyorum. Ne de olsa temel enerji kaynağı, hücrenin yapı maddesi; böyle bir ruh halinden çekip çıkarır beni diye düşünüyorum.
Ev Tipi Milföy Pasta için malzemelerimiz,
- 4 yaprak hazır milföy
- 2 yemek kaşığı pudara şekeri – süslemek için
Vanilyalı Krema için,
- 1 ½ su bardağı az yağlı/yağsız süt
- 1 çay bardağı şeker
- ½ çay bardağı un
- 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı (kalp dostu) bitkisel margarin
- ½ paket vanilya
Öncelikle fırını 180°C ye ayarlayıp, 5 dakika önceden ısıtmaya başlayın, fırın ısınırken oda sıcaklığında yumuşayan milföy yapraklarını ortadan iki bölerek, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinine yerleştirin. Milföyler kabarıp, kızarana kadar, ara ara kontrol ederek, yaklaşık 15-20 dakika süre ile fırınlayın.
Milföyler fırınlanırken, vanilyalı pasta kremasını hazırlamak için vanilya hariç tüm malzemeyi sıra ile küçük boy bir tencereye koyun. Orta ateşte karıştırarak pişirin. Şayet yumurtanızın sarısı gerçekten sarı-turuncu arası ise (mesela köy yumurtası) kremanız somon rengi olabilir, hiç şaşırmayın.
Karışım kaynamaya başlayınca, son kez karıştırıp, ocağın altını kapatın. Vanilyayı ekleyin ve tekrar karıştırın. Karışım ılınıncaya kadar, puding gibi üzeri donmaması için ara ara karıştırın, böylece soğumasını da hızlandırmış olacaksınız.
Fırından çıkardığınız ve biraz soluklandırdığınız milföyleri ortadan ikiye veya mümkün ise üçe ayırın. Ayırdığınız milföyler arasına dilerseniz kaşık, dilerseniz sıkma poşeti veya krema apartı ile krema sürün ve ikinci bir milföy yaprağı ile üzerini kapatın.
3 katlı yapacaksanız aynı işlemi tekrar edin. Son olarak üzerine pudra şekeri serpin, benim tercihim bu işlemde hep ufak bir çay süzgecinden yardım almaktan yana...
Arasına kremaya ek olarak taze meyveler de ekleyebileceğiniz milföy pastanız, pastaneye gidip eve gelip, çay hazırlanacak sürede hazır!
Şeker tadında yepyeni bir ay dileğiyle, afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder