Canınıza Kulak Verin...

Mutfağa girince şartlanmış halde malzemeleri yıkar, hazırlar, pişirir ve bir çırpıda yer misiniz yoksa; keyifle, huzur içinde ve sakince bir seremoni mi yaparsınız? Önce sebzeleri, meyveleri dinler ve sonra içinize döner kendinize ne istediğinizi sorar mısınız?


Tassos Boulmetis’in Türk-Yunan ortak yapımı, Türkçe’ye “Baharatın Tadı” olarak çevrilen filmi “A Touch of Spice”ı izleyenler ve Tijen İnaltong’un “Mutfakta Zen” kitabını okuyanlar ne demek istediğimi çok iyi anlayacaklardır. İç sesinize kulak verip dile getirdiklerini, sebzelerin size fısıldadıkları ile birleştirdiğinizde, ıspanak belki de o gün mutfağınızda alışılagelmiş şekilde pirinç ile biraraya gelip, ekmek bandırılası bir yemeğe dönüşmeyecek...

Hani deriz ya “Canım istedi” o zaman, bu yazı üzerine canınıza daha iyi kulak verin, buzdolabını, bakliyat dolabını bir açın, fısıltıları işitin, kokuları algılayın. Atıştırmaya değil, içinizden gelen çığlıkları yatıştırmaya yönelik hareket edin bugün. Bugün kendiniz için (bir iyilik) pişirin! Öyle ki içinizden gelen ses size zaten neye gereksinimizin olduğunu söyler, canınız et çeker, makarna çeker, dolma ister... Haydi bugün olması gerektiği için değil, kendiniz için girin mutfağa! İşte böyle, mutfakta zaman su gibi geçer huzurla, ona da zaman harcamak/öldürmek denilmez...

Bugün benim canım, salata istedi mesela... Açtım dolabı ıspanak seslendi, kıvırcığa arkadaşlık etmek istemiş; sebzelik tıkırdadı, mandalina kafayı uzattı, “geleyim mi?” dedi, kıramadım “gel buluruz bir yolunu” dedim. Baharat alacakken yaban mersini “kuruyup kaldım burada tazeler hayat versin bana” dedi, onu da aldım yanıma, ardından turp ile kırmızı soğan da koştu tabağıma... Derken bir kase rengarenk salata çıktı ortaya, buyrun tarifi aşağıda!

Sebzeli Meyveli Renkli Salata için malzemelerimiz;

  • 1 su bardağı ıspanak
  • 4 yaprak kıvırcık
  • ¼ kırmızı soğan
  • 1 minik turp veya ¼ büyük turp
  • ½ mandalina
  • 1 yemek kaşığı kurutulmuş yaban mersini

Salata sosu için,

  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı su
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • Tuz, karabiber

Ispanakları ve kıvırcık salata yapraklarını, iyice yıkandığına, kumlu kalmadığına emin olduktan sonra iri iri doğrayın, dilerseniz bizzat ellerinizle parçalayın ve bir tabağa alın. Üzerine ince ince doğradığınız soğan ve turp dilimlerini ekleyin. Sonra olarak rastgele keserek suyunun da çıkmasına fırsat verdiğiniz mandalina dilimleri ile kurutulmuş yaban mersinlerini salata tabağına ekleyin.

Salatanın üzerine ayrı bir kasede karıştığınız sirke, su, zeytinyağı ve limon suyu ile baharattan oluşan sosu dökün ve karıştırın. Sebzeler ve meyveler kaynaşsın, tuz ve limon ile birlikte suyunu salsın, iyice karışsın, farklı kokular gelsin burnunuza ve yavaş yavaş çiğneyerek tadına varmak üzere bir çatal alın...

Hayatı farkına varın, ağız tadıyla...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder