Ispanak bugün de çorbada...

Çocukken herşeyi yemez insan, reklamlarda/arkadaşlarında gördükleri ağır basar, huysuzlukları azaltmak için öğlen ya da akşam tabak ev tipi abur cubur ile dolar. Ev tipi nispeten faydalı, galonlarca binbir kere kullanılmış yağda kızartılmıyor, bir yerinden tutup anne eli onu makul kılıyor. Ama gerçekleri görünce malum kişi büyüyüp de, check-up annenin babanın yaptırdığı bir şey olmaktan çıkıp sıra kendisine gelince, en azından yaşının yaklaştığını farkedince daha bir sarılıyor sağlıklı yaşama ve doğal besinlere.

Sağlıklı yaşam, beslenme derken herşey, hep altını çizdiğimiz, kendimize sürekli hatırlattığımız gibi, mevsiminde güzel. Bu mevsimsel döngüde ıspanak, farketmişsinizdir son günlerdeki gözdem, çoktan salata ve garnitür/sos olarak iki halde tarifler arasında yerini aldı bile, sırada çorbası var ki pek doğal sebze suyu ile...

Sebze Suyuna Ispanak Çorbası için malzemelerimiz,

  • 500 gr. ıspanak
  • 1 orta boy patates
  • 1 büyük boy havuç
  • 1 orta boy soğan
  • 3 bardak su
  • 1 bardak yağsız/az yağlı süt
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
  • Limon suyu – isteğe bağlı

Ispanak çabuk piştiği için havuç ve patatesin pişmişine ihtiyacımız var bu tarifte. Bu sebeple hem sebzeleri yumuşatmak hem de sebze suyu yapmak adına havuç ve patatesi dilerseniz soyup, dilerseniz soyduğunuz kabuklar da yanında 3 su bardağı su koyduğunuz buhar tenceresinde 10-15 dakika süre ile haşlayın. Arzu ederseniz biraz defne yaprağı biraz da tane karabiber ve birazdan kavurmaya başlayacağınız soğanlardan da ekleyebilirsiniz. Sebzelerin en faydalı, tüm vitamin ve minerallerin saklandığı yerleri kabuklarıdır, çorba yapmayacağınız zamanlarda bile, başka bir tariften arta kalan, iyi yıkadığınız sebzelerin kabuklarını, köklerini, baş kısımlarını bir tencerede direkt su için de veya buhar tenceresinde kaynatıp sebze suyu üretmek adına kullanabilirsiniz. Bugün olmaz yarın kullanırsınız ne farkeder...

Sebzeler haşlanırken, başka bir tencereye ince doğradığınız soğanları ekleyin ve zeytin yağı ile hafif renkleri dönene kadar kavurun, rengi değişince tencereye patates ve havuç ile ıspanakları ekleyin. Bir kaç dakika ara ara karıştırın, izin verin ıspanak da kendi suyunu bıraksın. Ardından buhar tenceresinin içinde kalan sebze suyunu ekleyin. 3 bardak su, yaklaşık 2,5 bardağa dönmüş olacak ve süt ile zengileştirdiğimizde bu miktar bize yetecek.

Karıştırarak sütü de ekledikten sonra 8-10 dakika süre ile tüm lezzetlerin kaynaşmasına izin verin. Süre sonunda blender yardımıyla sebzeleri püre haline getirin ve tuz başta olmak üzere arzu ettiğiniz baharat ile çeşnilendirin.

Patatesin yatıştırıcılığı, havucun iç ısıtan tadı, ıspanağın tazeliği, sütün işbirliği ile karşınızda benim gerçekten lezzetli bulduğum bir çorba, hem de vitamin deposu sebze suyuna. Az yağ ile ve bulyon kullanmadan da lezzet oluyor pekala. Taneli severim derseniz, blender ile ezmeden önce bir kaç parça ıspanağı tencereden bir tabağa alın, sonra tekrar eklersiniz.

Çorba listemiz uzayadursun, katkısız ve doğal lezzetler ile afiyet olsun,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder