Kışlıklar sırf gardroplarda yerini almadı tabiki; buzdolapları, kilerler de kışlık doldu... Şimdi meydan kök sebzelerin, bakliyatın, çorbanın, turşunun, yazdan yadigar domates salçasının! Bunlar arasındaki ıspanak ise benim bugünlerdeki gözdem! Geçen günlerde salatamıza kattık; bugün bir parça tavamıza atalım, hem protein alalım, hem life doyalım, koyu yapraklarından gelen zengin A-C vitamini ile tam tehlikeli mevsimde hastalıklara karşı korunalım, demir ile kanlanıp canlanalım!
Sütlü Peynirli Ispanak Sote için malzemelerimiz;
- 500 gr. ıspanak
- 2 yemek kaşığı krem beyaz peynir
- ½ kuru soğan
- 2 yemek kaşığı kepekli un
- 1 ½ az yağlı/yağsız süt
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1-2 diş sarımsak
- ½ çay kaşığı muskat rendesi
- ½ çay kaşığı karabiber
Süslemek için;
- 1-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1-2 yemek kaşığı parmesan peyniri
Öncelikle tava hazır temizken, süslemek için kullanacağınız fıstıkları kavurun. Ne kadar az bulaşık, o kadar keyif, değil mi? 1-2 dakika içinde kavrulan fıstıkları kenara alın ve hep beraber asıl tarifi hazırlamaya başlayalım.
Teflon tavada yağı biraz kızdırın, soğan ve ardından sarımsağı ekleyerek 5 dakika süre ile orta ateşte kavurun. Tavaya un serpin ve karıştırarak bir dakika daha kavurun. Ocağı iyice kısın ve yavaş yavaş sütü ekleyin, unun topaklanmaması için çırpın.
Muskat, tuz ve biber de ekledikten sonra krem beyaz peyiniri ekleyin ve pürüzsüz bir karışım olana dek karıştırın.
Son olarak ıspanağı ekleyin.
Ispanakların tamamı sosa bulanıp, ıspanaklar suyunu verene, nispeten diriliğini yitirene kadar 5 dakika boyunca ara ara karıştırarak pişirin.
Son dokunuş, yumuk parmaklı minik şeften! Sütlü peynirli ıspanak soteyi baştan kavurduğumuz çam fıstıklarıyla ve parmesan peyniri rendesi ile süslüyoruz.
Sütlü peynirli ıspanak soteyi, makarnalarınızın üzerinde sos olarak servis edebileceğiniz gibi tavuk ve et ızgaranın yanına da garnitür olarak ekleyebilirsiniz. Hatta sadece verev kesilmiş baget ekmek dilimleri üzerinde bile misafirlerinize sunabilirsiniz.
Sezonu açalım dedik, balkabağını geçen ay dört şekilde tükettik. Artık tam zamanı madem, ıspanağın da bir serisi olmalı. Tatlısıyla, tuzlusuyla her haliyle soframızda yerini almalı. Biz henüz yalın halinde yedik, bugün tavada çevirdik her ikisini de pek sevdik. Bakalım bir sonraki gönderide ıspanak gözümüze girmek için neler yapacak? Takibe devam...
Afiyet olsun,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder