Bu günlerin kıymetini biliyorum ve ben de fırsat buldukça yeşiller arasında ya da maviye karşı yürüyüşlerime devam ediyorum. Azimliyim bu kış kilo almayacağım, yediklerime dikkat edeceğim, kendimi karanlık günlerin umutsuzluğuna kaptırıp tatlıya adamayacağım ve kış dahi olsa yaz gibi su içmeye devam edeceğim!
Kararlıyım, sağlıklı beslenmek istiyorum, ama tatsız tuzsuz ile değil lezzetle doymak istiyorum! Ana öğünlere verdiğim önemi biliyorsunuz, ara öğünlerime de aynı önemi veriyorum ve onları da aksatmıyorum, lezzet ile dolduruyorum, mesela bazen galeta yiyorum!
Lezzet ile galetayı aynı tarifte bir araya getiren baharatlı galeta için malzemelerimiz,
- 2-2,5 su bardağı tam buğday unu + unlamak için ekstra
- 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı az yağlı/yağsız süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket hazır hamur mayası
- Baharat
Unu eleyin ve içine sıra ile oda sıcaklığındaki sütü, zeytinyağının 1 tatlı kaşığını, tuzu ve aktive edilmeye gerek olmayan, hazır mayayı ekleyin. Tahta kaşık ile 5-10 dakika arasında sürekli olarak karıştırın. (Evet zahmetli ama telafi edecek, inanın!)
Ellerinizi unlayın ve hamuru bir top haline getirin. Hamuru bir kaba alın, çevresine kalan 1 tatlı kaşığı zeytinyağını sürün ve mevcut halinin iki katına çıkması için önceden en kısık ısıda açmış olduğunuz fırına yerleştirin.
60°C - 75°C arası olan fırınınızda yaklaşık yarım saat sonra, bıraktığınız halin iki katı bir hamur bulacaksınız.
Hamuru, içinde bulunan havayı çıkarmak için, unladığınız ellerinize ile kısa süre için yoğurun. Ardından denemek istediğiniz baharat adedi kadar parçaya bölün. Böldüğünüz parçaları tek tek arzu ettiğiniz baharı ekleyip, tekrar yoğurun ve ardında unladığınız alanda oklaya ile açın. 1,5 cm eninde kesin ve kestiğiniz parçaları dilerseniz iki ucundan aksi yönlere çevirerek burgu yapın, dilerseniz iki ucunu birleştirin halka yapın ya da sadece iki eliniz arasında çevirin ve standart bir galeta yaratın...
Bu hamur ile 30-35 adet galetanız olacak! Ama önce 220°C’de 10-15 dk. altın rengi alana dek pişirin!
Peki ben hangi baharatı denedim? Kırmızı biber, mavi haşhaş, fesleğen, nane, kurutulmuş dere otu ve kurutulmuş maydanoz... Zor değil inanın, Pazar günü yapın, tüm hafta yanınızda taşıyın!
Afiyet olsun,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder