Malum yeni tatlara olabildiğince açığım; baharat karıştırırım, sebzeleri meyvelere katarım, uyar mı diye az az yapar, tadarım. Şayet uyarsa, kara kaplı deftere kaydeder; misafire, dosta, kendimize pişiririm. Mesela et ve tavuk yemeklerinin yanına garnitür gerekir, her seferinde patates püresi veya kızartması ile servis edilmez, değişiklik yapmak, pratik ama leziz tarifler ile servisi cazip kılmak gerekir.
Sebzeleri doğradık sakinleştik, haydi, bir de pişirelim, sesleri kokuları ile keyiflenelim...
Hardallı, karamelize havuç için malzemelerimiz,
- 450 gr. havuç ( 5 orta/büyük boy)
- 1 yemek kaşığı esmer şeker
- 2 tatlı kaşığı kalp dostu margarin
- 4 yemek kaşığı sirke
- 4 yemek kaşığı su
- 1 çay kaşığı hardal
- 2 yemek kaşığı maydanoz – süslemek için
Havuçları iyice yıkayıp soyduktan sonra, pişince kaybolmayacak, dişe gelecek şekilde ince parçalara kesin.
Tavaya margarini ekleyin ve eridikten sonra julyen havuçları tavaya alın. 4-5 dakika süre ile ara ara karıştırarak havuçları soteleyin. Havuçların üzerine şekeri ekleyin ve eriyene dek karıştırarak 1 dakika süre ile daha sote yapmaya devam edin. Şeker eriyince su, sirke ve son olarak hardalı ekleyin. Suyunu çekene kadar 10 dakika süre ile orta ateşte pişirin.
10 dakikanın sonunda ara ara karamelize, biraz yumuşak ama kıtır dokusunu yitirmemiş havuçları servis tabağına alın, maydanoz ile süsleyin, servise hazırız. Test edildi onaylandı, servis esnasında beraberinde sarımsaklı yoğurt da ikram edebilirsiniz.
Sayısız faydaları sebebiyle günlük beslenmemizde sıklıkla yer almasının, sağlığımıza büyük faydası olan havucu hazırlarken, farkettiyseniz şekerin erimesi süreci hariç çok da tavanın başında durmadık. Misafir geleceği zaman, içi sulu fırında tavuk yanına pek ala yakışabilir, üstelik salata ile eş zamanlı hazırlayabilirsiniz, o sizin hızınıza yetişir...
Damağınız lezzet dolsun, afiyet olsun,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder