Tam bir avuç dolusu bakla, ne yapsam acaba?

Her zaman söylüyorum, herkes herşeyi olması gerektiği gibi yemek zorunda değildir. Bazen standartların dışına çıkmak, o sebzenin – meyvenin ne ile yakışacağını bildikten sonra formunda, pişirme şeklinde farklılıklara gitmek gerek. Yeniliklere açık olmak, bazen yenilik yaratmak gerek. “Aman elimin alıştığı şekilde tez zamanda yaparım, yerim; eski köye yeni adet getirme” demeyin. Lazım, ara ara kalıpların dışına çıkmak lazım. Hem insanın ufku genişler, hem de yeni bir şey için çaba harcadığından zihni rahatlar, yaptığı işe odaklanır. Yemek, alışkanlık olmaktan çıkar!

Öyle, böyle derken elimde tam bir avuç dolusu bakla… Ben onlara bakıyorum onlar bana! Çorbasını içmişim, zeytinyağlısını yemişim; elimde kalmış tam bir avuç dolusu bakla! Yıkıyorum, sonra ayıklıyorum başını, sonunu, kılçığını; yok bile pürüzü körpecikler

Sonra buharda 7-8 dakika arası haşlıyorum; az yumuşasın pişme süresi iyice kısalsın diye.

Ardında biraz daha yeşil kalsın istiyorum, hemen kararmasın diye, bir de doğarken ellerim yanmasın diye buzlu soğuk suya atıyorum.

Kıtır kıtırlar, istesem böyleyken bile zeytinyağı ve limon eşliğinde yiyebilirim. Ama ben ince ve verev olarak doğruyorum. Tabi bu tarifi hazırlarken, mutfakta her ne kadar ne yaptığımı bilir dursam da doğaçlama tavırlar var!

Verev doğradığım baklaları, bir-iki yemek kaşığı zeytinyağında, öncesinde bıçağın yanı ile ezilmiş sarımsağı kavurduğum yağda kavuruyorum. Ara ara karıştırıyorum 5-6 dakika boyunca. Sonra bir tutam, bir yemek kaşığı dolusu kadar dereotu kırpıyorum içine, kırmızı biber ve karabiber ile tuz serpiyorum üzerine. Buruk bakla ve baharat kokusu ile gevrek sarımsak kokusu hakim evde!

Taş çatlasın 15-20 dakika içinde işte size farklı bir meze. Yaz mevsimi ne de olsa, her yer sebze, hem de kızartma niyetine, kavurduk az yağ ile... Adına ne desek? “Bakla kavurması” uyar mı? Nasıl yesek peki? Üzerine biraz sarımsaklı yoğurt ile kırmızı biber ekleyerek ısıttığımız (yaktığımız) yağı döksek mesela…

Bence harika! Hem elde kalanları değerlendirmek adına, hem de alternatif tarifler eklemek için hafızaya… Dilerseniz meze, dilerseniz garnitür olarak bir tabak daha ekleyebilirsiniz artık sofraya.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder