Hafta içi beyaz ekmek harici her hangi bir ekmek ile peynir-zeytin-reçel, mevsime göre domates salatalık eklenerek edilen kahvaltılarım, takvimler haftasonunu gösterince (takip edenler hatırlar) zenginleşiyor. Ama haftasonları uyandığım gibi kahvaltı etmiyorum, önce dolapları karıştırıp, evi misler gibi kokutacak bir formül üretiyorum. Bazen kek, bazen krep, bazen börek, kurabiye vs. bu haftasonu talihlimiz ise kepekli soğanlı baharatlı ekmek idi...
Yaparken/yerken ben çok keyif aldım, madem günün en önemli öğünü kahvaltı, buyrun tarifini size de anlatayım. Kepekli soğanlı baharatlı ekmek(imsi) için malzemelerimiz;
- 2 su bardağı kepekli/tam buğday un
- 2 adet arpacık soğan
- ½ su bardağı eski kaşar rendesi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- ½ su bardağı az yağlı süt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kuru maydanoz
- ½ çay kaşığı biberiye
Bu tarifin ne kadar basit olduğuna inanamayacaksınız! Kirlenecek hepi topu bir-iki kap... Öncelikle soğanları ince ince doğrayın.
Kabartma tozu hariç, tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Son olarak kabartma tozu ekleyin ve hamuru bir kez daha yoğurduktan sonra 15-20 dk dinlenmeye bırakın.
Dinlenme süresinin sonuna doğru öncelikle fırını 180 °C ‘ye ayarlayın ve ısınmaya bırakın.
Dinlenen hamuru 8 eşit parçaya ayırın ve elinizde yuvarlayın. Şekilli olmasını isterseniz, bir bıçak yarıdımıyla hamurların üzerine (+) işareti şeklinde derin kesikler atın.
Alt raflara yakın olacak şekilde, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinde, ekmekler kızarana dek kontrollü olarak 20 dakika süre ile pişirin. Zaten evi saran mis gibi peynir ve soğan kokusundan, zil çalan mideye ayrılan işkence süresinin sonuna gelindiğini anlarsınız...
Hem pratik, hem sağlıklı, hem de leziz bir tarif... Öyle ki kahvaltıdan sonraki öğünlere de geçiş yapacak gibi bu ekmek ama nasıl? Mesela sıcacık bir çorbanın yanında, takibe devam...
Yepyeni bir haftada; sofralarınızda bolluk olsun, afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder