Malzemesi makul, tadı zengin...Üstelik yağsız!

Bu aralar herkesin dilinde aynı laflar var, hepsi de mevsim ve hava durumunun uyumsuzluğu ile alakalı… Ben mi? Evet, ben de ara ara söylenen gruptanım, ama söylenmeme karşılık, kışın ruhumu ele geçirmesine izin vermiyorum ve yağmursuz/sıcak havaların tadını çıkartmaya son hız devam ediyorum! Fırsat bulduğum her an kendimi yollara atıyorum, yürüyerek/koşarak taban aşındırıyorum ve yemek pişirip, doya doya gün ışığında fotoğraf çekiyorum… İnsan hobileriyle, yapmayı sevdiği işler ile daha da canlanıyor ne de olsa!

Hobi yemek olunca, hep bahsettiğim, deneysel çalışmalar da aynen devam ediyor! Mesela bugün havuç ile patates karışıyor, bu birlikteliğin kıyısından köşesinden (arzu ettiğiniz takdirde) yağ geçmiyor ve fırında aynı kızartma formu ve dokusunda bir mücver oluyor, hem de ne mücver! (Tamam! Mütevazi olmalıyım biliyorum, ama gerçekten güzeldi!)

Herkesin her an dolabında olabilecek malzemeler ile hemen hazırlayabileceği, malzemesi makul ama tadı zengin bir tarif var sırada… Havuçlu patatesli fırın mücver için malzemelerimiz,

  • 2 adet orta boy havuç
  • 2 adet orta boy patates
  • 3-4 adet taze soğan ( yeşil kısımları dahil)
  • ¼ demet dereotu
  • 3 yemek kaşığı kepek unu
  • 3 yemek kaşığı beyaz peynir
  • 1 yumurta
  • Tuz - karabiber/Toz kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı (isteğe bağlı)

Öncelikle fırını 180 °C ‘ye ayarlayın ve önceden ısınmaya bırakın.

Fırınınız ısınırken iyice yıkadığınız ve kabuklarını soyduğunuz patates ve havuçları kalın dişli rende yardımıyla rendeleyin. (Soymuş olduğunuz kabukları, çorbada kullanmak için, sebze suyu hazırlamak üzere saklayabilirsiniz.)

Ardından patates rendelerini avucunuzun içinde veya tülbent yardımıyla sıkın ve suyunu çıkartın. Soğan ve dereotunu ince ince doğrayın.

Tüm malzemeleri karıştırmaya geldi sıra. Bir kapta patates, havuç, soğan ile dereotu ve peynir, baharat, yumurta ile unu iyice karıştırın. Ben eklemedim ancak arzu ettiğiniz takdirde bir - iki yemek kaşığı zeytinyağı da ekleyebilirsiniz. Kıvamlı bir karışım olması gerekli; sıvı olmamalı, şayet çok akışkan ise un miktarını artırabilirsiniz.

Karışımdan dilerseniz yemek kaşığı ile dilerseniz elleriniz ile rastgele parçalar alın, biraz şekil verin ama alışılagelmiş mücver formundaki şekilsizlikler kalsın, çok da nizami olmasına gerek yok. Bu tarif ile üreteceğiniz yaklaşık 12-15 adet mücveri, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.

Önceden ısınmaya bıraktığınız fırınınızın alt-orta raflarında; kontrolü olarak, 15-20 dk. pişirdiğiniz takdirde servise hazırsınız. Ilık olarak, mevsim salatası ve baharatlı yoğurt sos ile servis edebilirsiniz.

Pratik, sizi ocak başına zaptetmeyen, hazırlaması da yemesi de keyifli ve oldukça sağlıklı bir tarif oldu bence…

Tadınız tuzunuz eksik olmasın, afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder