Kahve, uzak durmaya çalıştığım dostum, sensiz de ayılmayı başarabileceğimi kendime ispat etmeye gayret ettiğim günlerdeyim! Ama senin kokunu duyup da her gözlerimi kapadığımda, İstanbul’dan (büyüklerimiz Eminönü’ne İstanbul derlerdi) gelen yeşil halinle anılarımdasın, ocak üzerinde kavurduğumuz halinle abanoz boncuklar gibi karşımdasın ve küçücük halimle iki dizimin arasına veya koltuğumun altına sıkıştırdığım değirmen ile seni öğüttüğümü hatırladıkça sıcak, yanık, mis kokunla burnumdasın… Sen ne kadim dostmuşsun kahve, hep hayatımdasın!
Kahve… Herkese çağrıştırdığı farklı, keyfi kuşaktan kuşağa yüzyıllardır süregelen, sohbeti de tadı gibi damakta tat bırakan bir içecek! Anılarımızda, ananelerimizde acıdır, tatlıdır; kız istemeye gidenler için de ise tuzlu bir anıdır… Ne olursa olsun halimiz, mis kokusu sardı mı zihnimizi daha bir keyif almaz mıyız yaşadığımız günden?
İçmiyorum çok sık artık evet ama bu yiyemeyeceğim anlamına gelmiyor! O zaman kahvemizi katalım hamurumuza, 15-20 dakikada kahveli cevizli minik kekler yapalım, sarsın kokusu mutfağımızı, bir de 40 yıl hatırı olsun, iyi mi?
Malzemelerimiz,
- ½ bardak pudra şekeri
- 1 adet yumurta
- ¾ su bardağı un
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı kahve
- ¾ su bardağı ceviz
Önceden ısınması için fırınımızı 175°C’ ye ayarlayalım. Ön hazırlık olarak yumurtayı iyice çırpalım ve cevizleri iri parçalar halinde dövelim.
Şeker ile yumurta ve kahveyi iyice çırpalım; ardından un, kabartma tozu ve cevizleri ekleyelim. Kıvamlı bir kek karışımı olana dek karıştıralım. Ben un olarak tam buğday unu ve kahve olarak da filtre kahve tercih ettim, ancak beyaz un ve hazır kahve ile hatta Türk kahvesi ile bile yapabilirsiniz.
Minik kek kalıplarına 1-1,5 çay kaşığı karışımdan dökelim ve önceden ısıttığımız fırında, orta raflarda 10-15 dakika süre ile pişirelim.
Süre sonuna doğru kürdan ile kontrol edelim, keklerimiz kürdan testini tamamlayınca, hazırız demek!
Hafif gevrek, mis kokulu, yağsız, kahveli ve cevizli keklerimiz hazır! Belirttiğim malzemeler ile 15-20 adet minik kekiniz olacaktır, aynı oranlarda daha fazla malzeme ile daha büyük kekler yapabilirsiniz ama bu minik kekler daha gevrek ve tek lokmalık, yani yemesi, çay/kahve yanında sunması daha keyifli...
Kırk yıl hatrı olsun, afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder