rodos kabağı


        Profilimde bahsetmiştim Akdenizli olduğumu. Çocukluğumdan bu yana kızartmasını severek yediğim bir kabak çeşididir RODOS KABAĞI. Akdeniz Bölgesi ve adalarda yetiştiğini biliyorum. Diğer kabakla pişirilebilecek her türlü yemek çeşidi bu kabaklada yapılabilir. En çok turşusu rağbet görmektedir. Tadı biraz tatlımsı ve güzel bir aroması vardır. Rodos kabağı ile ilgili birazda bilgi verip tarifini sunacağım...

       İlk olarak Astekler tarafından yetiştirilmiş; oradan Meksika'ya ve tüm dünyaya yayılmış. Su tropikal kabakgiller ailesinden bir bitki. Asma sınıfına giren, 12m. 'ye kadar tırmanabilen,dona duyarlı,erkek ve dişi çiçekleri aynı anda üzerinde taşıyan ve arı döllemesine ihtiyaç duyan bu bitki çok yıllık. 

       Güney Amerika meyvesi olduğu için bu iklim bizde de aynı iklim koşullarına denk gelen güney bölgemizde yetiştirilmektedir. Amnioasitler ve C vitamince zengin olduğu biliniyor. (İlk önce Aztekler tarafından bu amaçla evcilleştirildiği söyleniyor.) Yaprakları, kökleri, çekirdeği tıbbi bitki olarak kullanılıyormuş. Yüksek tansiyona, damar sertliğine, böbreklere iyi geldiği idrar söktürücü olduğu biliniyor. İçinde çağla iriliğinde, fasulye tadında bir çekirdeği var. Yer örtücü olarak yetiştirilebilirse de sağlam çardaklar üzerinde yetiştirilmektedir.




 RODOS KABAĞI KIZARTMASI



malzeme:
             * rodos kabağı
             * kızartmalık yağ
             * tuz
yapılışı:
            * kabaklar soyulur ve çekirdeği çıkartılır (patates dilimler gibi dilimlenip)
            * kızartılır, sunumu size kalmış...


AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder