İlk olarak Astekler tarafından yetiştirilmiş; oradan Meksika'ya ve tüm dünyaya yayılmış. Su tropikal kabakgiller ailesinden bir bitki. Asma sınıfına giren, 12m. 'ye kadar tırmanabilen,dona duyarlı,erkek ve dişi çiçekleri aynı anda üzerinde taşıyan ve arı döllemesine ihtiyaç duyan bu bitki çok yıllık.
Güney Amerika meyvesi olduğu için bu iklim bizde de aynı iklim koşullarına denk gelen güney bölgemizde yetiştirilmektedir. Amnioasitler ve C vitamince zengin olduğu biliniyor. (İlk önce Aztekler tarafından bu amaçla evcilleştirildiği söyleniyor.) Yaprakları, kökleri, çekirdeği tıbbi bitki olarak kullanılıyormuş. Yüksek tansiyona, damar sertliğine, böbreklere iyi geldiği idrar söktürücü olduğu biliniyor. İçinde çağla iriliğinde, fasulye tadında bir çekirdeği var. Yer örtücü olarak yetiştirilebilirse de sağlam çardaklar üzerinde yetiştirilmektedir.
RODOS KABAĞI KIZARTMASI
malzeme:
* rodos kabağı* kızartmalık yağ
* tuz
yapılışı:
* kabaklar soyulur ve çekirdeği çıkartılır (patates dilimler gibi dilimlenip)* kızartılır, sunumu size kalmış...
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder