İlk defa görümcem de tadına baktığımda çok beğenmiştim bu
nefis böreği. Daha sonra başka bir akrabamızda da karşıma çıkıp çocuklar da
beğenince bloga eklemek için daha fazla beklemeye gerek olmadığını düşündüm::))) Üç
tane yufkayla yapılmasına rağmen oldukça bereketli ve yumuşacık bir börek.
İsmini içerisinde kullanılan üç farklı sebzeden alıyor. Bence sizlerde daha
fazla beklemeyip deneyin...
Malzemeler:
- 3 yufka
Sosu için;
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- Yarım çay bardağı süt
- Yarım su bardağı su
Üzerine sürmek için;
1 yumurta sarısı ve 1 çay kaşığı pekmezi karıştırın.
Üç renkli iç malzemesi;
Ispanaklı iç harcı için;1 adet kuru soğanı doğrayıp çok az
sıvıyağda kavurun. Üzerine yarım kilo kadar temizleyip yıkadığınız ve doğradığınız
ıspanağı ilave edin. Tuz ilavesi ile karıştırarak kavurun.
Patatesli iç harcı için; 2 adet büyük boy patatesi haşlayıp
soyun ve rendeleyin. Tuz ve baharat ilave edip karıştırın.
Havuçlu iç harcı için; 3–4 adet büyük boy havucu rendeleyip
çok az sıvıyağda tuz ilave ederek soteleyin.
Hazırlanması:
- Öncelikle sıvıyağ, su ve sütü bir kabın içerisine alıp çok
az tuz ilave ederek karıştırın ve sosunu hazırlayın. - Daha sonra birinci yufkayı
tezgâhın üzerine (ya da büyükçe bir tepsiye ) yayın. Yufkaların üzerine sosun
bir kısmını gezdirip fırça yardımıyla sürün. Soğuyan ıspanaklı iç harcı sos
gezdirilmiş yufkaların üzerine serpin. - İkinci yufkayı ilk yufkanın üzerine serin.
Tekrar yufkanın her yerine sos gezdirip fırça yardımıyla sürün ve bu defada
patatesli iç harcı yufkanın üzerine yayın. - Üçüncü ve son yufkayı en üste diğer yufkaların üzerine serin
ve sosun kalanını gezdirin. Havuçlu iç harcı yufkanın her yerine yayın. - Üst
üste serilmiş yufkaların iki tarafını dört parmak kadar fotoğraftaki gibi içe
doğru katlayın. - Yufkaların üçünü de birlikte rulo yaparak sarın.
- Tepsiye
sığmayacağı için ortadan ikiye kesin ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye yerleştirin. - Üzerine yumurta sarısı sürün.(ben bu aşamada daha güzel kızarması için yumurta
sarısının içerisine çok az pekmez ilave ediyorum, siz kullanmayabilirsiniz). - Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin.
Not: böreğiniz pişince üzerine temiz bir havlu kapatıp 10–15
dakika bu şekilde bekletirseniz böreğiniz daha yumuşak olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder