Bir de böyle turp yiyelim...

Mutfakta büyüyüp; izleyerek, koklayarak yemek pişirmeyi öğrenenlerdenim ben. Okuldan gelip mutfağa girer, annemle “akşam üzeri 5 çayı” keyfi yapardım. Odam vardı olmasına ama, sınav stresi tavan yapmadan, anlamadım hiç çalışmanın dikkat dağılmadan yapılması gerektiğini... Üzerime yemek kokusu sine sine çözdüm şimdikilerin yanında vızıltı kalan, ama o günlerde tek derdim olan havuz problemlerini!

Testler, sınav dolu stressli günler, çözülmediği halde hep “cevap anahtarı hatalı” sıfatını alan sorular bitti, geriye kokular kaldı. Bir gün daha da detaylı anlatırım onları... Şimdi pişen yemekleri; marine etleri, harçları, sebzeleri kokluyorum. Eski günler gibi kokarsa pişmiş, tadı tuzu tam demektir, tatmaya bile gerek yok! Ama diğer taraftan alıştığımdan öte sebzelere, meyvelere, kendilerini bana farklı şekilde sunmaları için bir şans daha veriyorum!

Bugünün şanslısı hangisi mi?

Sote turplu patates salatası için malzemelerimiz,

  • 2 orta boy patates
  • 4-5 minik turp
  • ¼ kırmızı soğan
  • 3-4 yaprak kıvırcık salata
  • 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • ½ limon

Baharatlı mayonez sos için,

  • 1 tatlı kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağı
  • ½ limon
  • ½ tatlı kaşığı İtalyan baharatı

Patatesleri soyun ve haşlama sürecini hızlandırmak için kuşbaşı doğrayın. Salata yaprakları ile soğanı da ince ince doğrayın. Turpları temizledikten sonra 4 parçaya bölün.

Patateslerin cinsine göre 10-15 dakika süre ile haşlayın, dilerseniz buhar süzgecini de kullanabilir ve kabuklarını da yanına ekleyebilirsiniz. Böylece patatesin vitamin ve minerallerini içeren sebze suyunuz da çorbaya katılmak üzere hazır olur.

Patatesler haşlanırken 4 parçaya böldüğünüz turpları, yarım yemek kaşığı yağ döktüğünüz teflon tavada karıştırarak, kenarları altın rengini alıncaya kadar, yaklaşık 5 dakika soteleyin.

Patatesler haşlanınca süzün ve ılınırken üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile limon suyu dökün.

Patatesleri, salata ve soğan ile karıştırın. Patateslerin ısısı ile soğan ve salata suyunu verecek tatları bir güzel karışacaktır. Ardından sote turpu ekleyin.

Son olarak salatanızın üzerine mayonez, zeytinyağı, limon ve İtalyan baharat karışımıyla hazırladığınız sosu dökün. Servise hazırız!

"Olur mu, olmaz mı" demeyin, deneyin... Turp bu şansı haketti bence!

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder