Ispanak kökü burada, 2 tarif bir arada...

“Kış geldi, yaşasın!” dedik geçen hafta çeşit çeşit ıspanak denedik. Duru Mutfak “Yeter yeşerdik” dedi. Aslında bu daha başlangıç idi, ama başka sebze-meyvelere de ilgi göstermek adına ufak bir mola verdik! Anne Müdürü “Ne oldu ıspanaklar, oğlum çok sevdi” dedi, dayanamadık, açtık dolaba bir baktık. Turistik Aile paketlemiş koymuş kenara, yumuk parmaklı minik şef ile ben yemek pişirirken; sayesinde havası alınmış bir torbada ıspanak kökleri, çürümemiş direniyor. Çıkarıp yıkayalım iyice, bakalım sınırlı malzemeli samimi lezzetler sıfayıtla, nasıl çıkacaklar karşımıza...

Mesela hani bazı sabahlar olur, hatta ne sabahtır ne öğlen, tam arada; uyanınca, lezzet ister damağınız, tuzlusu baştan ağır bassın uyandırsın, sonra tatlı ile dengeleriz nasılsa. Böyle sabahlar için lezzet dolu, mis kokulu bir omlet var sırada...

Kök Ispanak ve mantarlı omlet için malzemelerimiz,

  • 1 avuç dolusu ıspanak kökü
  • 5 adet mantar
  • 1 yumurta
  • ¼ kırmızı soğan
  • Tuz – karabiber - toz kırmızı biber

İnce ince dilimlediğiniz mantar ve soğan ile kökleri 5-7 dk kavurun.

Sebzelerin suyu çekilince tuz ve karabiber ekleyin, ardından yumurtayı kırın.

Dilerseniz karıştırın sarısı dağılsın, dilerseniz kapatın kapağını, kıvama gelsin bir kaç dakika, ekmek bandırılsın sarısına masada...

Önce göz sonra karın doysun, güne lezzet dolu bir başlangıç olsun...

Kahvaltı bitti, çaydanlığın ocağı söndü, eve bir göz atma zamanı şimdi. Şanslı günlerden birindeysek eğer herşey yerli yerindedir, değilse tez zamanda hizaya getirilmelidir. Evin genel hal ve gidişatında gerekli düzen sağlandı ise artık zamanıdır, akşam için menü planlanmalıdır. Düşünüp dururken der ya insan birden, neyin eksikliğini hissettiğini bilmeden “bir de şöyle, değişik bir şeyler”. Buyrun, masaya; renk, doku, tat katmak adına bir sunum daha hem de yine sınırlı malzemeli samimi lezzetler sıfatıyla...

Ispanak Kökü Salatası için malzemelerimiz,

  • 2 su bardağı ıspanak kökü
  • ½ limon
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 diş sarımsak

Buhar süzgecinde ıspanak köklerini 5 dakika süre ile haşlayın.

Haşlamayı acilen bitirmek ve yeşil kalmalarını sağlamak için buzlu ya da soğuk suya atın.

Suyunu süzdüğünüz kökleri yağ, limon ve sarımsak ile harmanlayıp servis edebilirsiniz. Taptaze, çıtır çıtır, hem de elimizin altında kalan malzemelerden bir servis daha çıktı soframıza.

Tüm bu malzemeler dolabı açıp baktığımızda; kendi türleri arasında sınırlılar, bir araya gelince ise oldukça samimiler, dolayısıyla pek lezzetliler!

Lezzet dolu günler...Afiyet olsun,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder