Biraz farklı ama, bu da piyaz sonuçta!

Geçen gün, söylemesi ayıp, (ayıp mı kaldı, sanki burada bunca tarif veren ben değilim) kuru fasülye vardı akşam menümüzde. Yemek sonrası, bir sonraki günün planını yaparken ise canımız köfte çekti; hayalimizde o köfteler tavada evir çevir pişti, şehriyeli tane tane beyaz pilav ile desteklendi, yanında salata veya piyaz yenilmeliydi! Hayal güzel de, biz piyazda takıldık, sanki iki gün üst üste yenmezmiş gibi “daha şimdi fasülye yedik” dedik!

Şımarıklık bu ya, laboratuvarımızda mutfağımızda hemen en acil ve lezzetlisinden bir formül geliştirip, bu sözüm ona karmaşaya son verdik! Bu vesileyle hem dolabımızda bekleyen, kendi ellerimiz ile topladığımız maydanozları, taze soğanları değerlendirmiş olacaktık, hem de başta kalsiyum, demir ve çinko olmak üzere pek çok vitamin-mineral açısından zengin tahıl ve bakliyat ile doyup, şifa bulacaktık...

Buğdaylı mercimek piyazı için malzemelerimiz,

  • ½ su bardağı buğday (pişmemiş)
  • ½ su bardağı yeşil mercimek (pişmemiş)
  • 3 adet taze soğan (yeşil kısımları dahil)
  • ¼ demet maydanoz
  • 3 yaprak kıvırcık salata
  • 1 çay kaşığı nane ve sumak
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet limon
  • 2 yemek kaşığı kuru yaban mersini veya nar (Süslemek için)

Yeşil mercimek yemeği yaparken 40 dakika süre ile pişirdiğiniz mercimekleri, salata yaparken 30 dakika süre ile haşlamanız yeterli. Üstelik haşlayıp, sürekli olarak derin dondurucunuzda saklayabilir ve salatalarınıza bir kaç kaşık serperek, daha besleyici öğünler yiyebilirsiniz.

Buğdaya gelince, buyrun size pratik bir öneri ,ister aşure ister salata için olsun farketmez! Buğdayları bir gece önceden sadece 20 dakika süre ile pişirin, süre sonunda kaynarken ocağı söndürün ve bir bardak buz gibi soğuk su ekleyerek tencerenizin kapağı kapatın. Sabah hepsi patlamış, tüketmenize hazır olacaktır!

Mercimek ve buğday hazır ise yeşillikleri ince ince doğrayın.

Tüm malzemelerin harmanlanması için, bir kaseye yeşillikler ile buğday ve mercimeği ekleyin; limon, yağ ve gerekli baharatı da dökerek iyice karıştırın.

Servis esnasında, bu mevsimdeki domateslere güvenimiz olmadığı için, hem piyaza renk vermek hem de tadında ufak bir fark yaratmak adına kuru yaban mersini veya nardan destek alabilirsiniz...

Buyrun size hem besleyici, hem de farklı bir piyaz; içindeki her malzemenin sağlığımız için ayrı bir önemi var ve bu önemden taze soğan eklemediğiniz takdirde (ne de olsa toplantılarda kokmak istemeyiz) gün ortası öğünlerde de faydalanabilirsiniz. Zira lifli gıdaların sindirim sistemine iyi gelmesi bir yana; sinire, stresse de iyi geldiğini unutmayın, özellikle sabah-akşam birer doz İstanbul trafiğine maruz kalanlara öneririm!

İyi haftalar, afiyette günler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder