Bir kitap daha... "Midenin Cilası Çorba"

Çorbaya olan düşkünlüğümü takip edenler biliyor, “çorba olmazsa doymam” diyenlerden değilim, aksine “bir çorba olsun yeter” diyenlerdenim. Ne de olsa çorba mideyi sarar sarmalar iç ısıtır, şehriye/kesme ile doyurucu olur, baharat ile lezzetlenir, yumurta ile terbiyelenir, krema ile yoğunlaşır, kıvamlanıp su kattıkça çoğalır; herkese, her keseye uyar…

Ben çorba sevdalısı, Deniz Gürsoy da konunun uzmanı; bir kitap çıktı ki karşıma, adı “Midenin Cilası Çorba” . Kitap ama ansiklopedi kıvamında; içinde çorbanın tarihine ek olarak, 24 soğuk - 274 sıcak çorba tarifi, 15 çeşit et-tavuk-balık suyu hazırlama şekli, kruton misali çorba eklentileri ve çeşitli püf noktaları saklı.. Gel de anlatma, gel de pişirip pişirip ağzın yana yana tatma!

Elime her sebze, bakliyat, tahıl geçtiğinde; canım da çorba çekiyorsa, öncelikli müracaat belli “Midenin Cilası Çorba”. Kitabımı kontrol ediyorum, “mutlaka içinde uygun bir tarif vardır” diyorum. Yemeyi seviyorum ya, hep fazla fazla yeşil mercimek haşlıyorum; bugün de çorbaya katıyorum ve sizlere Adıyaman’dan Maşuk çorbası tarifi veriyorum. Ancak hazırda mercimek yoksa pirinç de oluyormuş bu çorbaya...

Malzemelerimiz,

  • 100 gr. veya ½ su bardağı yeşil mercimek veya pirinç (pişmemiş)
  • 1 adet havuç
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boysoğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 8 bardak su

(Servis önerisi : Yarım kaşık tereyağında yakılmış nane)

Sebzeleri küçük parçalara kesmeye geçmeden evvel mercimekleri/ pirinçleri önden haşlayın ki yumuşasın ve yeşil mercimek kullanıyorsanız kara suyu çıksın.

Ardından çorba yaparken kullanmak üzere, başka bir tencereye 8 bardak su koyun ve kaynamaya bırakın.

Mercimekler/pirinçler haşlanırken ve su kaynarken; patates, havuç, soğan, biber ve domatesleri minik parçalar/küpler halinde doğrayın. (Domates mevsimi değil diye, ben yazdan hazırlanan küp domates parçacıklı ev yapımı domates sularından 1 bardak kullandım.)

Mercimekler/pirinç ve sıra ile doğradığınız tüm malzemeleri tencereye alın, 30 dk süre ile orta ateşte kaynamaya bırakın.

Süre sonunda servis edeceğiniz zaman bir miktar tereyağında yakılmış nane ile tatlandırabilirsiniz. Tereyağı olmadığı için, ben salt nane, tuz ve karabiber tercih ettim ve içerken kaseme bir miktar limon suyu ekledim. Her şekilde leziz emin olun, üstelik içeriğini göz önünde bulundurursak besleyici olduğu açık!

Ekmeklerimi de farkettiğiniz üzere başka öğünlere taşıdım ve böylece keyifli bir sunumla çorbamın tadına vardım …

Şu bir gerçek ki çorba canlandırır, kan şekerini artırır, kaybedilen suyu-tuzu vücuda geri kazandırır. Ahmet Rasim boşuna dememiş “Kana kuvvet, göze fer, bana (mideye) ciladır çorba” diye..

Kitabın arka kapağında da belirtiği gibi, “çorbanın bu coğrafyadaki ve batıdaki tarihiyle ilginenler için şimdiye kadar ki yazılmış en kapsamlı kitap” Midenin Cilası Çorba. Kitaplığınızda minik de olsa bir yer kaldıysa, bence bu kitap sığmalı en acilinden o rafa…

Afiyet olsun, yarasın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder