Brassica oleracea botrytis alır mıydınız?

Bugün sizlerle tarladan bizzat topladığım “brassica oleracea botrytis”ler ile hazırladığım bir tarifi paylaşacağım. Olmaz mı? Tamam, daha basit bir ifade ile, tarifte; turpgillerden, çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki kullanacağım. Bu da mı olmadı? “Karnabahar” desem, şimdi anlaştık değil mi?

Tane tane, en basit kelimelerle konuşarak/yazarak bile yeri geldi mi anlaşamadığımız ülkemizde, bir de bu tip kalabalık kelime öbekleri ile konuşmak zorunda kalsaydık ne kadar ilginç olurdu değil mi? Tabi bakmayın siz bana, kafam karışık bu aralar biraz; geç gelen mevsim geçisi, iş-güç, yeni bir yılın gelmesi (yaş ile alakalı bir ah ah vah vah bu), şahsi/günlük/sıradan sıkıntılar vs. derken benim zihnim farklı yönlere koşuyor bu aralar, düşünceler de ilginçleşiyor haliyle!

Bir örnek daha geldi aklıma, sonra söz tarife geçeceğim. Mesela kasaba gidip “sığırın iki kürek kemiği arasından ve pirzolalık yerinden çıkartılan, kemiğinden sıyrılmış iki parça et dilimi istiyorum” dediğinizi düşünün antrikot demek yerine ve kasabın şaşkın bakışlarını hayal edin! Sizi bilmem ama ben bunu denemeye hevesliyim! Bilen bilir, yapabilirim!

Antrikot bir kenara, biz gelelim karnabaharın faydalarına ve bugun sizler ile paylaşacağım yoğurtlu karnabahar salatasına;

Malzemelerimiz;

  • 1 adet küçük/orta boy karnabahar
  • 1 su bardağı yağsız/az yağlı yoğurt
  • 2-3 diş sarmısak
  • 1/4 demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz

Karnabaharı yıkayıp, yapraklarını temizledikten sonra çiçeklerine ayırın, maydanozları ince ince kıyın.

Karnabaharları ½ su bardağı su eklediğiniz buhar tenceresinde 8-10 dakika süre ile haşlayın.

Karnabaharlar haşlanırken, maydanoz ile (ister minik parçalar halinde kestiğiniz, isterseniz de tuzla havanda dövdüğünüz) sarımsakları da yoğurda ekleyin ve bir tutam da tuz ekleyerek iyice karıştırın.

Haşladığınız karnabaharları tabağa dizin ve üzerini maydanozlu sarımsaklı yoğurt ile örtün. Son olarak da zeytinyağı gezdirin ve kırmızı pul biber serperek süsleyin. Hatta kenarda bir tutam maydanoz kaldı ise onları da serpebilirsiniz servis tabağına…

A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini içeren karnabahar, konu vitamin ve minarellerin desteği ile zihinsel fonksiyonlara, yorgunluğa iyi gelir, sinirleri destekler ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek verir. O zaman çok sevmiyorsak dahi, pek çok sebze ve meyve de olduğu gibi ara ara yemek de fayda var!

Afiyet olsun,

Not: Karnabahar ve antrikot tanımları www.tdk.gov.tr adresinden alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder