Bu tarif de kulaktan kulağa, annemin ajandasına bakarken gördüm, “içli köfte börek” yazıyordu, dikkatimi çekti. “Bu nerden?” dedim. “Ablandan almıştım tarifi yıllar önce” dedi. Konuştuk, tahmini olarak ölçtük-biçtik; 14 sene olmuş tarifi yazalı, kim bilir nereden öğrenmiş O da… Ama tarif güzel, malzemesi makul, yazdım kendi defterime çıktım yola.
Ajandada malzemeler tahmini, “tutam” ile “göz kararı” esas alınarak yazılmış, malumunuz ben size öyle anlatamam, denk düşmez gözümüz parmağımız. Yolda bir yandan hesap kitap yapa yapa, bir yandan da börek düştü ya aklıma hemen yapılmak zorunda; yufkacıya, kasaba uğraya uğraya geldim mutfağıma. Malum ajandada “içli köfte börek” yazıyordu, saygımdan yazana-yazdırana aynı adla devam edeyim. (Dedim ama sonradan araştırınca öğrendim “Avcı Böreği” imiş meğer tarifin asıl adı.)
Malzemelerimiz;
- 4 yufka
- 250 gr. az yağlı/yağsız kıyma
- 1 çay bardağı ince bulgur
- 1 adet orta boy soğan
- ½ su bardağı ceviz
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı tepeleme kuş üzümü
- 3 yemek kaşığı yağ
- 2 çay kaşığı tarçın
- ¼ su bardağı galeta unu
- Tuz - karabiber
- Ekstra : ¼ demet maydanoz
Ocak başında, kıymayı kavurmaya başlamadan önce hazırlıklarımızı tamamlayalım; cevizi iri parçalar haline getirmek için havanda ezin, bulgurların üzerine 1-2 ölçek de sıcak su ekleyin ve de soğanı minik küpler halinde doğrayın.
Tavaya 1 yemek kaşığı zeytin yağı dökün ve kıymaları karıştırarak 5 dakika süre ile kavurmaya başlayın, kıymalar suyunu verip de rengi dönünce soğanı ekleyin ve bir 7-8 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin. Soğanlar yumuşayınca bulguru ekleyin, karıştırmaya malzemeleri harmanlamaya devam edin. Ardında kuş üzümleri ve ceviz kırıntıları ile bir çay kaşığı tarçın, tuz ve karabiber serpin.
15-20 dakika sonunda tüm malzemeler piştiğinde, aldığım tarifte yoktu ama, bir ferahlık katmak için maydanoz eklemek istedim. Dörtte bir demet maydanozu ince ince kıymalı için içine doğradım ve bir güzel karıştırdım. Aynı içli köfte içi misali mis gibi koktu, denemenizi tavsiye ederim.
İç hazır olduğuna göre sıra yufkalarda, öncelikle bir yufkayı tezgahınıza serin ardından kalan 2 yemek kaşığı yağ ile 2 yemek kaşığı suyu karıştırırak seyrelttiğiniz karışımı fırça yardımı ile yufkaya sürün, ardından ikinci kat yufkayı ilk yufkanın üzerine serin.
İki kat yufkayı 8 eşit parçaya bölün, hazırladığınız içten iki yemek kaşığı yufkanın geniş ucuna koyun, sigara böreği sarar gibi, geniş uçları içine katlayıp ve ince uca doğru sarın. Aynı işlemi diğer iki yufka için de yapın, bu şekilde 4 yufkadan 16 adet börek yapabilirsiniz. (Ancak ben dolu dolu iç koymak adına 3 adet yufka ile 12 adet börek hazırladım.)
Böreklerin sarılması bitince, bir tabağa yumurta akını koyun, diğer bir tabakta ise galeta unu ile kalan bir çay kaşığı tarçını karıştırın. Böreğin ister tamamını isterseniz de benim gibi sadece üst kısmını önce yumurta akına ardından da tarçınlı galeta ununa batırın.
Önceden 175°C‘de ısıttığınız fırında 20-25 dakika süre ile alta yakın raflarda, börekleriniz gevrekleşene kadar pişirin. Evi börek kokusu saracak, alt notalarda mis gibi de tarçın olacak.
Paniğe gerek yok, koca tepsi sizin; sakın saldırmayın, yanarsınız, 15-20 dakika bekleyin demlensin böreğiniz. Sonra da servis edin ve afiyetle yiyin.
Evleriniz mis gibi yemekler koksun, afiyet olsun,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder