Şurada bahsettiğim sofra için ne hazırlayabileceğimi düşünürken evde bolca bulunan elmalar aklıma gelince çok sevdiğim elmalı kurabiyeleri biraz farklı deneyerek tart yapmak istedim. Benim çok beğendiğim bir tart oldu. Tartın olmazsa olmazlarından bir tanesi ise iç malzemelerine eklediğim tarçın. Tarçın ve elma muhteşem bir ikili bence… İç malzemesine ilave ettiğim karemelize süt ayrı bir lezzet verdi. Karemelize sütün tarifini verdikten sonra o haliyle de paylaşacağım inşallah…
Malzemeler:
• 100 gr margarin
• Yarım su bardağı tozşeker
• Yarım çay bardağı sıvıyağ
• Yarım su bardağı yoğurt
• 1 yumurta
• 1 paket vanilya
• 1 paket kabartma tozu
• Aldığı kadar un
İç malzemesi için;
• 4–5 adet rendelenmiş elma
• 4 yemek kaşığı şeker
• 1 su bardağı dövülmüş ceviz
• Tarçın
Elmaların kabuklarını soyun ve rendenin iri tarafı ile rendeleyip bir tencereye alın. Üzerine şeker ve ceviz ilave edip elmalar suyunu çekene kadar pişirin. Ocağı kapatıp tarçın ilave edin ve karıştırarak soğumasını bekleyin. (ben çoğu zaman elma miktarını arttırıp yapıyorum ve bol iç malzemesi olan daha lezzetli bir tart olmuş oluyor).
Hazırlanması:
• Margarini eritin ve içerisine toz şekeri ekleyip elinizle karıştırın.
• Karışıma oda sıcaklığında ki yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı ekleyip karıştırın.(Malzemelerin oda sıcaklığında olması önemli, soğuk olursa margarini sertleştiriyor ve hamur açılmakta zorlanılıyor)
• Vanilya, kabartma tozu ve aldığı kadar unu ilave edip hamur yoğurun
• Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça koparıp yuvarlayın, buzdolabı poşetine koyarak dondurucuya yerleştirin ve 10 dakika bekletin.
• Kalan hamuru yağladığınız borcam (en büyük boy dikdörtgen borcam kullandım) kabın içerisine alın ve elinizle bastırarak tepsinin her tarafına eşit şekilde dağılmasını sağlayın.(elinizle açmakta zorlanırsanız merdane yardımıyla da açabilirsiniz.)
• Hamurun üzerine soğuyan iç malzemesini eşit şekilde kaşık yardımıyla yayın.
• İç malzemesinin üzerine dondurucuda beklettiğiniz hamur parçasını rendenin büyük tarafı ile rendeleyin ve her tarafına gelecek şekilde dağıtın.
• Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Soğuyunca bıçakla dilimleyin, isterseniz pudra şekeri de serpebilirsiniz.
Not; ben tartı bir gece önceden hazırlayıp fırının içerisinde beklettim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder