Restoran tipi tarif, havalı bir sunum!

Kaç zamandır aklımda şu havalı, adı uzun restoran yemeklerinden hazırlamak var. Ama nereden başlasam, neyi neyle tamamlasam da sunsam bir türlü karar veredim. Sonra dün yine kitap okurken bir şimşek çaktı, Selim İleri yumurtadan bahsediyordu, ben balık düşünüyordum. “Neden olmasın ki?” dedim. Hem içinde limon var, balık ve limon harika gider, buzlukta balık da var, denemekten ne çıkar...

Selim İleri demişken, kısaca “Oburcuk Mutfakta”dan da bahsetmek isterim. "Evimizin Tek Istakozu", "Oburcuğun Edebiyat Kitabı" ve "Rüyamdaki Sofralar" bir arada, yani Selim İleri'nin yemek, aile, gençlik yılları ve İstanbul odaklı sofra anılarını anlattığı iştah açıcı üç kitabı... Sayfalar arasında mini mini tarifler de gizli, saygıdeğer sanatçıların, tiyatrocuların sofra anıları da; Adalar’ın Moda’nın Beyoğlu’nun eski halleri de! Özetle, ağız sulandıran, okuması pek keyifli, (mutfağa) sürükleyici bir kitap...

Fransız sosu Selim İleri’den, sote ıspanak yatağında Fransız soslu fırında levrek pişirmesi benden, malzemelerimiz;

Fransız sosu için,

  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı krema
  • 1 yemek kaşığı acı hardal
  • 1 yemek kaşığı dereotu
  • 3 yemek kaşığı limon suyu

Öncelikle fırın levreği hazırlayalım, balıklar fırında iken diğer hazırlıkları tamamlarız, böylece sıcak sıcak servis yapabiliriz...

Derin dondurucunda çıkardığınız ve 15-20 dakika süre ile çözdürdüğünüz Akdeniz levreğini poşetten çıkararak fırın tepsisine koyun, poşetin içindeki sosu da balıkların üzerine süzdürün. Balıkların derili kısımlarının altta kalmasına özen gösterin. Önceden ısınması için 185°C’ ye ayarladığınız fırında 15-20 dakika süre ile pişirin.

Balıklar fırına girince, yoğurt ile kremaya; dereotunu, hardalı ve limon suyunu ekleyin ve iyice karıştırın.

Fazla bulaşık çıkarmamak adına, her zamanki gibi, teflon tavada öncelikle süslemek için faydalanacağımız çam fıstıklarını kızarana kadar kavurun.

Fıstıklar hazır olunca sıra iyice yıkayıp, temizlediğimiz ıspanaklarda... Ispanakları tavaya ekleyin ve ara ara karıştırarak kavurun, suyunu çekerken tuz ile karabiber serpin. Diriliğini biraz yitirince ocağı söndürebilirsiniz.

Balıklarımız da hazır ise, bu 2 kişilik tarifi servis etme zamanı geldi. Sotelediğiniz ıspanakları tabaklara paylaştırın, ıspanakların üzerine levrekleri dağıtmadan dikkatle koyun, üzerine Fransız sosu gezdirin ve kavrulmuş çam fıstığı ile karabiber serperek süsleyin.

Sizce de kısacık bir sürede, restoran tipi bir servis hazırlamadık mı? Yanında yeşil salata, balıkla çok yakıştığını düşündüğüm haşlanmış patates ve mısır ekmeği ile de servis edebilir ve lezzet dolu, besleyici bir öğün ile doyabilirsiniz. Tarif benden denemesi sizden...

Keyifli ve lezzet dolu bir hafta dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder