Paylaşmanın güzelliği, bir öğrenci yemeği klasiği…
Son iki hafta içerisinde dört farklı arkadaş grubuna maklube yapmışken tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Yemeğin özelliği kalabalık misafirler için hazırlanması olsa da siz yapmak için daha fazla beklemeyip ölçüleri yarıya indirerek çekirdek aileniz için hazırlayabilirsiniz.
Kelime anlamı "ters çevirmek" olan, binlerce yıllık geçmişi bulunan, öğrenci yemeği olarak da bilinen, Ortadoğu’ya has lezzetli bir yemektir. Biraz zahmetli ve oyalayıcı olmasına rağmen görselliği, lezzeti ve tadına bakanların iltifatları bütün yorgunluğunuzu unutturuyor::))
En bilinen hali kırmızı etle yapılanıdır ama isteğe ve imkânlara göre tavuk, hindi eti vb. gibi farklı etlerde kullanılabilir. Pişirdiğiniz maklubeyi bir sininin ortasına ters çeviriyorsunuz, etrafını salata ve yoğurtla süslüyorsunuz. En son tencereyi dikkatlice kaldırıyorsunuz ki yemeğin şekli bozulmasın. Ben ayranla servis ettiğim için yoğurt kullanmadım. İsterseniz eti ve pilavı ayrı ayrı pişirerek tek kişilik maklube de hazırlayabilirsiniz. Ben aşağıda ki ölçülerle 15 kişi için (7’si çocuk) iki tencere maklube hazırladım.5- 6 kişi için ölçüleri yarıya indirirseniz yeterli gelir.Bütün püf noktalarını ve ayrıntıları yazmaya çalıştım umarım ilk defa yapanlara faydası olur::))))
Malzemeler:
- 1 kg. kuşbaşı doğranmış kırmızı et
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 2 adet patates
- 8 su bardağı pirinç
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- Sıvıyağ
- Tuz
Süsleme için;
- Marul
- Kırmızılahana
- Havuç
- Turp
- Yoğurt
Öncelikle;
- Pirincinizi 2-3saat öncesinden tuzlu sıcak su ile ıslatın.
- Yemeği yapmaya başlamadan önce ıslattığınız pirinçleri birkaç defa bol su ile yıkayın ve suyunu süzdürün. Ayrı bir tencerede tereyağı ya da sıvıyağ ile kavurun. Ben çok az sıvıyağ ve tereyağı karışımı kullandım. Çok fazla yağ kullanmamaya dikkat edin ki yemeğiniz çok yağlı olmasın. Eti ve pilavı kavururken tuz miktarına da dikkat edin ki tuzlu bir yemeğiniz olmasın.
- Küçük kuşbaşı olarak doğradığınız etlerinizi düdüklü tencerede tuz ilave etmeden üzerini geçecek kadar su ilave ederek haşlayın.( eğer düdüklü kullanmak istemezseniz teflon ya da çelik tencerede pişirin.)
- Haşladığız etlerin suyunu süzüp karabiber ve tuz ilavesi ile birkaç dakika kavurun.
- Patatesleri küp doğrayıp sıvıyağda kızartın ve havlu peçetenin üzerine alarak fazla yağını süzdürün.
- Ben maklube yaparken çelik tencere kullanıyorum ve yemeğin şekli bozulmadan çıkıyor, siz isterseniz teflon tencere de kullanabilirsiniz.
- Pilavı pişirirken pirinçleri karartmasın diye et suyunu kullanmadım siz kullanabilirsiniz.
Hazırlanması:
• Servis edeceğiniz tencerenin içerisine 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı sıvıyağ ilave ederek yemeklik (küp küp) doğradığınız soğanları ilave edip kavurun. Ocağın altını kapatın ki diğer malzemeleri eklerken soğanlar yanmasın.
• Soğanların üzerine etin yarısından biraz fazlasını ilave edip düzelterek tencerenin her tarafına gelmesini sağlayın.
• Etin üzerine kızarttığınız patatesleri yerleştirin.
• Patateslerin üzerini kapatacak kadar pirinç ilave edin.
• Daha sonra kalan etleri yerleştirin.
• En son tencerenin üzerinden iki parmak boşluk kalacak şekilde pirinçleri de ilave edin.
• Küçük bir tabağı ters çevirerek pirinçlerin dağılmaması için üzerine yerleştirin (yaprak sarması pişirirken yaptığınız gibi).Pilav suyunu çekmeye başladığında (yaklaşık 15 dakika kadar sonra ) tabağı alın (çatal kullanabilirsiniz) ve tencerenin kapağını kapatıp pişirmeye devam edin.
• Kaynamış suyunuzu pirinçlerin üzerini bir parmak geçecek kadar ilave edip iyice kaynamasını bekleyin.
• Su kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısın ve kısık ateşte normal pilav pişirir gibi kapağını açmadan pişirin.( Pirincinizin cinsine göre pişme süresi değişecektir. Ben Kargı Loçka pirinci kullanıyorum ve 25 dakika yeterli geliyor.)
• Ocağın altını kapatın ve tencerenin kapağı kapalı olarak 10–15 dakika kadar dinlendirin. Dinlendirdikten sonra bir kaşık yardımıyla daha düzgün çıkması için pilavın üzerine çok az bastırın.(isterseniz bastırmayabilirsiniz de, çok fazla da bastırmayın ki pirinçler yapışmasın).
• Tencerenizi servis edeceğiniz siniye ters çevirin.(ben salata malzemelerinin suyu ve pirincin yağı birbirine karışmasın diye tencerenin ağzına uygun cam bir servis tabağına ters çevirip siniye yerleştiriyorum ve daha sonra salata malzemeleriyle süslüyorum.
• Etrafını salata malzemeleriyle istediğiniz şekilde süsleyin. Bu aşamada görsellik size kalmış istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder