Soslayın, tada tat katın!

Günlük koşturmaca” deyince aklıma ilk önce hep “toz kir saçlarım mahvoluyor” demek geliyor, işte reklamların inkar edilemez etkisi! Tabi mahvolan saçlarım bir yana, perişan olan ruhumu tekrar ayağa kaldırmak ve “günlük koşturmaca”nın bünyede yarattığı hasarı onarmak için yemek gerekiyor. Akşam yemeği seremonisi bana iyi geliyor; minik hazırlıklar, salatanın/zeytinyağlının üzerine iki üç parça süsleme, sonra uzun uzadıya dertleri geride bırakarak yemek yeme… İnsan daha ne ister!

Süsler-soslar ise bu keyfe renk katan pratik fakat leziz eklentiler… Üstelik ev yapımı olmaları cabası, ne de olsa hazır ürünler reyonunda satılan soslara göre nispeten daha sağlıklı oluyorlar!

Sos demişken, aklımda kaç zamandır bir sos var, birkaç denemeden sonra onu da kendi damak tadımıza uyarlayıp, istediğim kıvama getirmeyi başardım. Şahsi fikrim limon ile tavuğun çok yakıştığı yönünde, bu yüzden bugün sizlerle New Yorklu şef Tyler Florence’dan alıntı yaptığım ancak ülkemizde her an el altında bulabileceğimiz malzeme çeşit ve ebatlarına göre farklılaştırdığım limonlu sarımsaklı tavuk sosunu paylaşacağım.

Limonlu sarımsaklı tavuk sosu için malzemelerimiz,

  • 4 baş küçük veya 2 büyük baş sarımsak
  • 1 limon
  • 1 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • ½ çay kaşığı tuz
  • ½ çay kaşığı karabiber
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Fırınımızı önceden ısınması için 170°C‘ye ayarlıyoruz, fırın bir yandan ısınırken sarımsakları kabuklarını soymadan, enlemesine ortadan ikiye kesiyoruz. İki büyük defter kağıdı boyutunda alüminyum folyonun tam ortasına enlemesine ortadan böldüğümüz sarımsakları koyuyoruz, üzerine yarım yemek kaşığı kekik, tuz ve karabiber serpiyoruz, zeytinyağının 1 yemek kaşığını sarımsakların üzerinde gezdiriyoruz ve yanlardan katlayıp folyoyu 3 tarafı kapalı zarf haline getiriyoruz.

Son olarak, açık kalan kısımdan 1-2 yemek kaşığı da su ekleyerek, zarfı kapatıyor ve fırının en altında 35 dakika süre ile pişiriyoruz…

35 dakika sonunda sarımsak ve kekik kokusu evi karamelize bir halde sardığından fırından zarfı çıkarıyor ve birkaç dakika soğumaya bırakıyoruz. Bu sırada maydanozları yıkayabilir, küçük parçalara bölebilir ve limon suyu sıkabilirsiniz.

Sarımsaklar soğuyunca, sarımsakları aynen limon sıkar gibi baş ve işaret parmağınız arasında sıkarak karıştırıcının içine sıkın, böylece pişmiş sarımsaklar kabuklardan sıyrılıp karıştırıcıya kendiliğinden düşecektir. Ardından maydanozu, kalan zeytinyağı ve kekik ile limon suyunu ekleyin ve 2-3 dakika yemyeşil ve az pürüzlü bir karışım olana kadar karıştırın.

Sosumuz hazır, peki bunu nasıl kullanabiliriz? Buyrun size bir öneri;

Önceden 30 dakika süre ile haşladığınız tavuk bagetlerin üzerine kalın bir tabaka olarak sürün, fırın tepsine tavukları yerleştirin ve yanına bir yandan da “fırında patates kızartması” hazırlamak için sosladığınız patatesleri ve ortadan ikiye böldüğünüz mantar ile ferah bir rayiha yaratmak için defne yaprağı ve limon dilimlerini ekleyin. 180 °C‘de 25 dakika süre ile kontrollü olarak pişirin. Soslar, kokular karışacak ve pratik ama lezzetli bir akşam yemeğiniz olacak!

Unutmadan! Tavukları haşladığınız suyu da, tavuklar fırında iken çorba veya pilav yapmak üzere değerlendirebilirsiniz elbette…

Sosa gelince, bir hafta süre ile dolapta saklayabilir ve tavuk ızgaraya ek olarak, ızgara balık ile salatalarınızı da tatlandırmak için kullanabilirsiniz. Biraz ekşi, biraz mayhoş ama fırınlanmış sarımsağın karamelize/tatlı aroması ile yemesi keyifli bir sos…

Afiyet olsun,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder