Bu sene iftar soframız için elimden geldiğince pidemizi
kendim yapmaya karar verdim. İlk iftar için yaptığım pideler çok sevilince belki
sizlere de fikir olur düşüncesiyle bloğa da yazmak istedim. Aşağıda verdiğim ölçülerle
4 adet orta boy pidemiz oldu. Siz taze taze yapmak isterseniz ölçüleri
kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
2,5 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı bal
1 paket instant maya (10 gr)
2 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar Hatap un
Üzeri için; 2 yumurta sarısı 2 yemek kaşığı su
Hazırlanması:
yerine toz şeker kullanabilirsiniz) ve mayayı alıp karıştırın.
Sıvıyağı ekleyip
tekrar karıştırın.
Tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile çok sert olmayan bir hamur
yoğurun.
Hamuru ağzı kapalı olarak ılık bir yerde 30-45 dakika bekletin.
Mayalan hamuru bir iki defa tekrar yoğurup 4 eşit bezeye ayırın.
Birinci bezeyi
güzelce yuvarlayıp yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine alın ve elinizle hafifçe
bastırarak tatlı tabağı büyüklüğünde açın (bu aşamada bezeleri biraz daha büyültebilirsiniz,
benim pidelerim piştikten sonra ortaları biraz fazla kabardı).
Açtığınız bezelerin üzerini temiz bir bezle örtüp
yaklaşık 1-2 saat ılık bir ortamda (ben soğuk fırının içerisinde beklettim) bekletin.
Mayalanıp kabaran bezelere elinizi yumurtalı su
karışımına batırarak fotoğraftaki gibi pide şekli verin.
Kalan yumurtalı harcı yumurta
fırçası yardımıyla hafifçe pidelerin üzerine sürün.
Susam serpip 10-15 dakika tepside
mayalanması için bekletip 180-200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Pişen pidelerin üzerine temiz bir bez örtüp bekleterek yumuşamalarını sağlayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder