Ev Yapımı Ramazan Pidesi





 


 


 


 


Bu sene iftar soframız için elimden geldiğince pidemizi
kendim yapmaya karar verdim. İlk iftar için yaptığım pideler çok sevilince belki
sizlere de fikir olur düşüncesiyle bloğa da yazmak istedim. Aşağıda verdiğim ölçülerle
4 adet orta boy pidemiz oldu. Siz taze taze yapmak isterseniz ölçüleri
kendinize göre ayarlayabilirsiniz.


 





Malzemeler:





1 su bardağı ılık süt





Yarım su bardağı sıvıyağ





2,5 su bardağı ılık su





1 çay kaşığı bal





1 paket instant maya (10 gr)





2 tatlı kaşığı tuz





Aldığı kadar Hatap un


 


Üzeri için; 2 yumurta sarısı 2 yemek kaşığı su





 


Hazırlanması:






  •  Derin bir karıştırma kabının içerisine ılık su, süt, bal (bal
    yerine toz şeker kullanabilirsiniz) ve mayayı alıp karıştırın.



  • Sıvıyağı ekleyip
    tekrar karıştırın.



  • Tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile çok sert olmayan bir hamur
    yoğurun.



  • Hamuru ağzı kapalı olarak ılık bir yerde 30-45 dakika bekletin.




  • Mayalan hamuru bir iki defa tekrar yoğurup 4 eşit bezeye ayırın.



  • Birinci bezeyi
    güzelce yuvarlayıp yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine alın ve elinizle hafifçe
    bastırarak tatlı tabağı büyüklüğünde açın (bu aşamada bezeleri biraz daha büyültebilirsiniz,
    benim pidelerim piştikten sonra ortaları biraz fazla kabardı).



  • Açtığınız bezelerin üzerini temiz bir bezle örtüp
    yaklaşık 1-2 saat ılık bir ortamda (ben soğuk fırının içerisinde beklettim)  bekletin.



  • Mayalanıp kabaran bezelere elinizi yumurtalı su
    karışımına batırarak fotoğraftaki gibi pide şekli verin.



  • Kalan yumurtalı harcı yumurta
    fırçası yardımıyla hafifçe pidelerin üzerine sürün.



  • Susam serpip 10-15 dakika tepside
    mayalanması için bekletip 180-200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.




  • Pişen pidelerin üzerine temiz bir bez örtüp bekleterek yumuşamalarını sağlayın.







 





 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder