Geldim gördümki bu enfes çorbayı sevende sevmeyende var..Benimde çok sevdiğim söylenemez ama arada yapınca yerim...Arada eşim temiz bildiğimiz yerlerden küçük kuzu yada çebiç türü et getirince kellesinide alır mutlaka..Bu çorbayıda hafta içinde kurbanın kellesiyle yapmıştım..Amanın tarifim bile komik inanın..Hemen söyleyim ben kellenin derisini yüzdürüyorum..(Kimisi deriyi kızgın maşa türü demirle dağlar...Hiç kılı kalmaz sadece deri siyah dağlanmış bir şekilde bütün olarak haşlanır..Onu yiyemem mutlaka yüzdürürüm..)Kelleyi eti kemiğinden ayrılacak şekilde haşladım..Ayrı bir tencerede 1 yumurta,1 tepeleme yemek kaşığı dolusu un ve kese yoğurdundan sürahide ayranım vardı başladım çırpmaya..Un ve yumurtayı çırpıyorum yavaş yavaşta ayran ekliyordum ki ana ! bir baktım ayranı hala döküyorum terbiyeye:)Amanın beyazlaşmaya başladı terbiye:))Neyse kafa uçtu herhal dedim güldüm kendi kendime..Hemen süzgeçten geçirilmiş kelle suyundan alarak kıvamlandırdım...Etini bir güzel didikledim..Bolda sarımsak rendeledim..Tekrar karıştırarak kaynattım birkaç dakika özleşmesini bekledim servise sundum..İşkembeye sirkede koyuyorum ama kelleyi hiç sirkeli yapmadım..
****
Ölçü olarak yazıyorum ama yinede sulandırmam göz kararı diyorum..Ben elaltındaki ayranı kullandım tabiki her zaman yoğurt kullanırım..Sulandırmayı az yaparsanız bir süre sonra katılaşır suyunu önden biraz fazla koyun..Kaynayınca ayarlarsınız..Ben kelleyi pişirdiğim gün suyundan biraz alarak tarhana yaptım..Büyük oğlum kelleyi yemiyor..Ama benim büyük oğlan hariç çevremde kelle sevmeyen erkek görmedim valla..))) Arkadaşlar zahmetli gibi yazmış ama inanın eliniz alışırsa hiçte zor değil..Bir alışsanız hep pratiğinize gelir ve yapmak istersiniz...Hadi bakalım hanımlar eşlerinize şööyle bir bol sarımsaklı kelle yapında dışarda yiyeceğine evinde sizinle karşılıklı hımm hımmm..)) diye diye yesinler..
***
1 adet küçükbaş kellesi
1 yumurta
1 yemek kaşığı dolusu un
3 yemek kaşığı kadarda yoğurt ( ben bu sefer ayran kullandım )
bol sarımsak arzuya bağlı olarakta az sirke
**
kelle haşlanır suyu süzgeçten geçirilir eti didilir..Terbiye malzemesi çırpılır suyundan azar azar alınarak kıvamlandırılır..Tekrar bir taşım kaynatılır ayrı yağ ilave etmeye gerek yoktur kendi eti yağı yetiyor zaten..
Hepinize saygılar sevgiler hürmetler mutlu pazarlar.....
Merhaba. Tarifiniz harika görünüyor kesinlikle hangi tarif olursa olsun hayır demem kelle eti ve kelle paça ürünlerinin herzaman kalitesine ve fiyatına bakarım ve sevenlere de her zaman alışveriş yaptığım işletmeyi tavsiye eder ve öneririm 1 kere deneyin tazeliği ve lezzeti görün derim aynı zamanda işletme sahipleri türkiyede büyük bir kelle eti ve kelle paça üreticileri fiyatları diğer satıcılara göre gayet uygun ve denediğinize şüküredeceksiniz mesajın sonuna en alta işletme site linkini ekledim oradan ulaşabilirsiniz toptan ve aynı zamanda perakende müşterlerine satışı mevcuttur.
YanıtlaSilToptan Kelle Eti Kelle Paça